Apple si Qualcomm vor lansa un telefon 5G

Apple si Qualcomm si-au rezolvat batalia legala si au incheiat o noua colaborare intre ele, astfel incat este posibil sa vedem un iPhone 5G, intrucat cei de la Qualcomm sunt singurul producator care poate sa dezvolte procesoare care sa se potriveasca cu noua retea de date mobile. Insa acest lucru nu inseamna neaparat ca vom vedea un iPhone 5G in acest an.

Marti, cele doua parti au anuntat un acord surpriza, in plin proces la un tribunal din San Diego desfasurandu-se in paralel, finalizand o disputa de mai bine de doi ani in ceea ce priveste acordarea brevetelor de licenta, dar si in privinta taxelor de licentiere ale Qualcomm. Apple a acuzat Qualcomm de practici anti-concurenta, sustinand ca cei de la Qualcomm au marit preturile pentru producerea procesoarelor, au restrictionat concurenta si au cantarit in ceea ce priveste alegerile utilizatorilor. Qualcomm a contrazis aceste afirmatii prin a sustine faptul ca iPhone-ul nu s-ar putea realiza fara tehnologia sa, deci compania ar trebuie sa fie platita in plus pentru inovatia sa. Acordul solutioneaza toate litigiile intre cele doua companii. Apple a semnat, de asemenea, un nou acord cu Qualcomm pentru mai multi ani pentru ca acestia sa redevina principalul furnizor de procesoare al companiei din Copertino. Acest acord include dezvoltarea procesoarelor pentru viitorul iPhone 5G al celor de la iPhone.

Dupa ani de zile de lucru la noua retea de date mobile 5G, la fel de asteptat de catre utilizatori ca inventii despre care s-a spus ca vor schimba fata tehnologiei, pentru realitatea augmentata, telemedicina si alte tehnologii, tehnologia wireless. Transportatorii isi revin la retelele lor, iar practic, fiecare producator important de smartphone care ruleaza Android a facut planuri pentru a lansa un dispozitiv 5G in acest an. Apple nu. Compania a lucrat cu Intel pentru a dezvolta modeme care sa se poata conecta la 5G, insa producatorul de procesoare a avut mai multe probleme in ceea ce priveste dezvoltarea produsului, incluzand intarzieri in anumite deadline-uri. Poate asta este unul dintre motivele din spatele impacarii intre Apple si Qualcomm.

La cateva ore dupa ce Apple si Qualcomm si-au anuntat public solutionarea litigiului si noul acord intre cele doua companii, incheiate marti, Intel au anuntat si ei ca ies din afacerea dezvoltarii unui modem pentru un smartphone 5G. Dupa cum am spus, esecurile celor de la Intel de a accelera lucrarile pentru a furniza un procesor a dus la perspectiva ca Apple sa nu poata sa se gandeasca la lansarea unui model 5G pana in 2021, lucru care a readus Apple la masa de negociere cu cei de la Qualcomm.

Apple nu a raspuns imediat unei cereri de comentariu despre anuntul celor de la Intel. Directorul executiv al Qualcomm, Steve Mollenkopf, in timpul unui interviu acordat CNBC, a refuzat sa spuna cand ar putea aparea un procesor 5G pentru iPhone. “Nu vom vorbi despre planurile de produs ale Apple”, a spus el. “In mod evident, există o rampa de inceput pentru [n.red un procesor] 5G in general.” Chiar daca Apple si Qualcomm lucreaza impreuna, compania din Copertino ar putea sa introduca un dispozitiv 5G abia in 2020.