Google trece prin cea mai intunecata perioada a activitatii sale

Google se confrunta cu cea mai tulburatoare perioada din istoria companiei. Acum, afacerile companiei – care au avut intotdeauna un loc de frunte pe piata in ciuda scandalurilor in care era implicata compania – au si ele probleme. Operatiunea de publicitate a motorului de cautare, care in ultimii 20 de ani a transformat Google intr-una dintre cele mai puternice companii de pe planeta, arată semne de uzura, iar cresterea este incetinita. In primele trei luni ale anului, compania-parinte a Google, Alphabet, a inregistrat vanzari de 36.3 miliarde de dolari, a declarat luni compania. Rezultatul pe actiune a fost de 9.50 dolari americani. Analistii au asteptat, in medie, 10,61 dolari pe actiune, potrivit unei estimari a Reuters.

Alphabet a primit, de asemenea, o lovitura de 1,7 miliarde de dolari in primul trimestru al anului, atunci cand Comisia Europeana a amendat, in martie, Google pentru practicile de publicitate “abuzive” si competitie neloiala. Compania a declarat ca taxa a afectat profiturile. Fara amenda, profitul celor de la Google ar fi fost de 11.50 de dolari pe actiune.

Valoarea actiunilor au scazut cu 7%

Risipa rara este o schimbare importanta, intrucat afacerea Google de publicitate a banilor a fost piatra de temelie a companiei, permitandu-le sa se aventureze intr-un teritoriu experimental, precum masinile fara sofer, tehnica medicala si dronde de livrare. Alphabet a afirmat, de asemenea, luni, ca in acele “alte pariuri” in care a investit compania, ca si parlamentele Google pentru acele fotografii pe termen lung, s-au pierdut mai multi bani in ultimul trimestru decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pierderile au fost de 868 milioane dolari in primul trimestru, fata de 571 milioane dolari in 2018.

Google a declarat, de asemenea, ca vanzarile smartphone-urilor Pixel, raspunsul companiei la iPhone-urile celor de la Apple si gama de telefoane Galaxy a Samsung, au scazut anul acesta fata de anul precedent. Ruth Porat, de la Alphabet, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca vanzarile ramase se datoreaza partial “presiunilor recente” in industria smartphone-urilor premium.

Porat, de asemenea, a facut aluzie cu privire la un anunt hardware pentru 7 mai, in prima zi a conferintei Google pentru dezvoltatori de I/O in Mountain View, California. Au inceput sa circule zvonuri despre dispozitive noi, care ar urma sa fie dezvaluite in cadrul conferintei, incluzand un telefon mid-range, denumit Pixel 3a si un display Nest Hub Max.

Controversele YouTube

Rezultatele financiare dezamagitoare au reprezentat, de asemenea, o decadere din punct de vedere al imaginii pentru Google, pentru ca cele mai mari probleme ale companiei au fost descoperite de opinia publica. Angajatii Google au protestat impotriva contractelor militare ale companiei, a implicarii sale in China si a manipularii de catre companie a acuzatiilor de agresiune sexuala adresate directorilor. Directorul executiv Sundar Pichai a fost, de asemenea, tarat în ​​fata Congresului pentru a apara Google impotriva acuzatiilor de partinire politică.

Mai recent, Google a fost supus unei examinari intense asupra incapacitatii YouTube de a cenzura continutul neadecvat pe platforma sa. Serviciul video a fost acuzat de prioritizarea cresterii in raport cu siguranta utilizatorilor sai. Criticile au a crescut dupa ce videoclipul cu filmarile atentatului de la Christchurch a fost urcat pe platforma site-ului de mai multe ori.