Facebook va creste salariile angajatilor sai

Cel putin a acelor angajati care vor revizui continutul neadecvat pe platforma retelei de socializare. Facebook s-a confruntat, in ultima vreme, cu o multime de acuzatii in ceea ce priveste permisivitatea retelei fata de acest continut neadecvat, mai ales in urma atentatelor teroriste din Noua Zeelanda. Astfel, cei de la Facebook intentioneaza sa majoreze salariul minim pe ora din care isi plateste mii de angajati contractuali in Statele Unite ale Americii, recunoscand ca salariul minim pe care compania il ofera in prezent angajatilor sai, de doar 15 dolari pe ora, nu este in concordanta cu cresterea costului vietii in multe dintre pietele unde se afla birourile sale. Nici salariul minim pe economie pe care il ofera guvernul Romaniei angajatilor nu este in concordanta cu cresterea imensa a preturilor pe piata, insa la noi nu vedem majorari salariale pentru a ne ajuta sa traim mai bine. Macar Facebook este mai receptiv la adresa criticilor in comparatie cu cei de la PSD.

Revenind la lucruri mai serioase. “A devenit un fapt clar ca 15 dolari pe ora nu suporta costul vietii in unele dintre locurile in care opeream”, au declarat reprezentantii retelei sociale intr-o postare pe blogul Facebook, in care a fost mentionat si faptul ca salariul minim pe economie a fost in vigoare incepand cu anul 2015. Astfel, angajatii din zona San Francisco Bay, New York si Washington DC vor primi cel putin 20 de dolari pe ora, in timp ce cei din Seattle vor primi cel putin in jur de 18 dolari pe ora. Desigur, pentru ei nu sunt cresteri cine stie ce mari, avand in vedere ca un dolar pentru ei este echivalent cu un leu in Romania. Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, angajatii care se ocupa de moderarea continutului pe platforma retelei vor primi un salariu minim mai mare: 22 de dolari in zona Bay, New York si Washington DC; 20 de dolari in Seattle si 18 dolari in toate celelalte zone metropolitane americane. Evaluatorii de continut joaca un rol esential in cadrul companiei, acestia ocupandu-se cu revizuirea imaginilor violente sau altor materiale neadecvate ce apar pe platforma retelei  sociale. Facebook, care are angajati aproximativ 15.000 de recenzori de continut, a ajuns sa externalizeze activitatea de moderare a continutului pentru firmele de personal cum ar fi Cognizant, Accenture si Genpact.

Creșterea salariilor minime ale angajatilor vine pe fondul criticilor aduse Facebook de catre unii moderatori de conținut, care sustin faptul ca reteaua sociala s-ar face vinovata de incalcarea legii din California. Acestia sustin ca se datoreaza faptului ca Facebook nu a oferit acestor mii de moderatori de continut cu un loc de munca sigur. Ei mai sustin un proces impotriva companiei pentru ca au avut de suferit traume psihologice, iar unii dintre ei au dezvoltat simptome de tulburare post-traumatica cauzate de expunerea la crime, sinucideri si decapitari care au aparut oricum pe Facebook. Noul salariu minim va intra in vigoare pana la jumatatea anului 2020, iar compania se straduieste sa dezvolte standarde similare si pentru angajatii sai din alte tari, cel putin dupa ce au sustinut cei de la Facebook.