Departamentul de Justitie poate incerca sa blocheze fuziunea intre T-Mobile si Sprint

Exista posibilitatea ca Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii sa poata incerca sa puna bete in roate fuziunii dintre T-Mobile si Sprint, potrivit unui raport al Bloomberg, luni. Surse neidentificate apropiate Departamentului de Justitie au declarat pentru Bloomberg ca agentia nu este multumita de concesiile oferite pentru a permite tranzactiei sa se realizeze. Motivele invocate ar fi fost faptul ca nu este o mutare suficienta pentru a rezolva problemele antitrust ale companiei T-Mobile. Care a fost de acord sa includa cerinte de construire pentru a asigura implementarea cu succes a retelei 5G in comunitatile rurale, promisiunea de a oferi o solutie wireless in banda larga, care ar putea fi un inlocuitor pentru wireline si cesionarea marcii preplatite Boost Mobile. Cu toate acestea, problema a fost legata de faptul ca compania nu a acceptat nicio conditie care sa duca la cesionarea spectrului wireless, nici companiile nu au fost de acord cu conditiile legate de operatiunile sale de comert sau de afacerile de roaming cu transportatorii rusi, acestea fiind cele mai mari preocupri ridicate de criticii acordului.

Vestea vine la doar cateva ore dupa ce presedintele FCC, Ajit Pai, a declarat ca-si acorda  binecuvantarea pentru fuziunea celor doua companii, intrucat ar contribui la indeplinirea celor doua obiective principale ale agentiei: instalarea cu succes a divizarii digitale in America rurala si perfectionarea tehnoligiei americane de 5G. De la anuntul sau, ceilalti doi comisari republicani ai FCC, Brendan Carr si Michael O’Rielly, au declarat ca sprijina, de asemenea, fuziunea. Daca seful diviziei antitrust a Departamentului de Justiție, Makan Delrahim, se va impotrivi intelegerii intre cele doua companii, ar fi o miscare neobisnuita. Prin simplul fapt ca FCC si Departamentul de Justiție lucreaza, de obicei, impreuna atunci cand vine vorba de subiecte precum revizuirea fuziunilor. Si de obicei sunt de acord cu privire la aprobarea tranzactiilor.

“In cazul in care DOJ opteaza pentru a contesta fuziunea dintre Sprint si T-Mobile, ar reprezenta o abatere semnificativa de la o practica de lunga durata”, a declarat Andrew Jay Schwartzman, de la Clinica pentru Dreptul Comunicatiilor si Tehnologiei a Universitatii din Georgetown. “De multi ani, DOJ si FCC si-au asumat pozitii similare si pentru fuziunile propuse. In mod obisnuit, DOJ isi pronunta prima punctul de vedere, iar FCC urma ulterior.”

Totusi, este greu sa stii exact ce va face DOJ in cazul asta, intrucat acestea sunt doar zvonuri care circula prin presa americana. In nota sa, Paul Gallant, un analist, a subliniat ca Delrahim s-a dovedit a fi imprevizibil in trecut. A socat pe multi atunci cand a inceput un proces pentru a bloca fuziunea AT & T cu Time Warner, dand in judecata ambele companii. Iar aceasta fuziune, care a combinat companii care nu erau in concurenta directa intre ele, a primit sanse mult mai mari de a obtine o aprobare. Cel putin daca e sa judecam dupa opiniile mai multor oameni care au cunostiinte in acest domeniu de afaceri. In cele din urma, DOJ a pierdut acest caz in instanță, iar fuziunea s-a incheiat anul trecut.