Apple spune guvernului SUA ca tarifele pentru iPhone i-ar putea afecta capacitatea sa de a concura la nivel global

Daca Biroul Reprezentiv al Comertului din Statele Unite avanseaza cu tarifele sale impotriva Chinei, acestea vor avea potentialul de a afecta seminificativ atat competitivitatea Apple la nivel global, cat si cantitatea de bani cu care compania din Copertino contribuie la economia SUA in fiecare an, au afirmat reprezentanti ai producatorului de iPhone in cursul acestei saptamani. Acestia au cerut guvernului SUA sa nu avanseze cu noi taxe care ar afecta iPhone și celelalte dispozitive. Astfel, intr-o scrisoare adresata reprezentantului american de comerț Robert Lighthizer, care a fost scrisa luni, insa facuta publica abia joi, Apple a declarat ca aceste tarife ar “conduce la o reducere a contributiei Apple la economia Statelor Unite ale Americii”, deoarece taxele ar afecta toate produsele sale majore (iPhone, iPad, Mac, AirPods si Apple TV), precum si accesorii cum ar fi monitoare, baterii si componente utilizate pentru repararea dispozitivelor.

Mai mult, Apple a declarat ca tarifele ar putea afecta competitivitatea si “inclina terenul in favoarea concurenților nostri la nivel mondial”. “Producatorii chinezi cu care concuram pe piețele mondiale nu au o prezență semnificativa pe piata americana si astfel nu vor fi afectati de tarifele SUA”, a scris Apple in scrisoare. “Nici ceilalti competitori ne-americani nu ar fi prea afectati de aceasta decizie.” Apple nu a numit in mod specific nici un rival, dar, cel mai probabil, scrisoarea face referire la cei de la Huawei, al doilea cel mai mare producator de smartphone-uri in lume si compania tech numarul 1 din China, dar si la alti rivali precum Samsung, din Coreea de Sud. Cu un an in urmă, Huawei – care se confrunta cu o interdictie pe teritoriul american de ceva vreme – a depasit Apple pentru a deveni al doilea cel mai mare furnizor de telefoane mobile din lume. Inca mai are pana sa depaseasca si Samsung, insa Apple cu tot cu brandul iPhone a cazut in fata smartphone-urilor cu patru camere ale companiei chinezesti. Paradoxul este ca vazarile de smartphone-uri de la Huawei au crescut considerabil, in ciuda faptului ca nici unul dintre aceste modele nu a fost disponibil intr-un magazin GSM din SUA, care este una dintre cele mai mari piete din lume in acest domeniu.

Apple isi modeleaza telefoanele în SUA, dar dispozitivele – cum ar fi multe alte electronice – sunt asamblate în China. Produsele sale au evitat anterior taxe suplimentare, insa razboiul comercial aflat în desfasurare impotriva Chinei in urma ordinului executiv emis de Trump ar putea extinde tarifele la diferitele dispozitive pe care Apple le vinde. Acest lucru ar putea insemna preturi mai mari pentru utilizatori si ar afecta semnificativ cantitatea de bani pe care o produice Apple din vanzarea gadgeturilor sale.

USTR a declarat joi ca nu comenteaza observatii specifice in timpul perioadei de notificare publica si a perioadei de comentarii. Pe cand cei de la Apple au refuzat sa adauge comentarii suplimentare atunci cand au fost contactati de catre diverse publicatii din spatiul tech american.