Netflix va elimina utilizarea scenelor de fumat in viitoarele sale seriale

Aparent, Netflx a decis sa nu mai utilizeze scene in care se fumeaza in productia viitoarelor sale seriale. Mai trebuie sa mentionez faptul ca nu inteleg absolut deloc de ce a fost nevoia unei astfel de decizii? Poate se datoreaza faptului ca sunt eu insumi un fumator, insa nu-i vad sensul. Si sunt o multime de utilizatori pe Twitter care au aceeasi opinie, desi nu sunt fumatori. E absurd. Intr-adevar, tutunul poate avea efecte grave asupra sanatatii unei persoane. 

Desi, obiectiv vorbind, un deces de cancer la plaman nu se datoreaza doar fumatului. La inceputul secolului trecut, oamenii fumau si pana la 90 de ani; aerul respirat era mult mai curat, iti permitea mai usor sa elimini toxinele dintr-o tigara. Plus ca tigarile sau trabucurile de atunci nu contineau atat de multe substante chimice precum contin cele de astazi. Nu contineau gudron sau alte parfumuri cu care sunt aromate tigarile din ziua de azi atunci cand ies dintr-o fabrica de tutun si sunt puse spre vanzare. Vorbind strict de Romania, un pachet de Carpati sau Marasesti, tigarile ce se vindeau in timpul lui Ceausescu, au fost mult mai putin daunatoare in comparatie cu un pachet de Pallmall, Dunhill, Winston sau alte tigari care se comercializeaza la noi. Concluzia este ca sanatatea unei persoane este oricum deteriorata de aerul poluat pe care il respira in orase sau de alimentele pe care le consuma, pentru ca toate produsele alimentare din supermarket-uri sunt pline de chimicale. Iar acum ca mi-am oferit opinia, sa trecem la subiect.

“Incepand de acum, toate proiectele noi pe care le-am comandat cu rating-ul TV-14 sau mai scazut pentru seriale, sau PG-13 sau mai scazut pentru filme, nu vor avea scene care sa contina tigari sau tigari electronice – cu excetia cazurilor de precizie istorica”, au declarat cei de la Netflix, citati de catre site-ul ComicBook.com.

Declaratia a venit dupa ce grupul anti-fumat Truth Initiative a lansat un raport in aceasta saptamana, care indica faptul ca mai mult de 90% din emisiunile TV dintre cele mai populare printre tineri arata utilizarea de tutun, fiind o cifra care prezinta o crestere de 16% de la ultimul raport al grupului. “Fumatul pe micul a trecut de la comun la aproape inevitabil”, se arata in raport. Ok, dar fumatul este o parte activa din viata multor oameni. Plus ca este o activitate perfect legala, atat timp cat este vorba doar de tutun. Raportul mai arata faptul ca Netflix conduce din acest punct de vedere, iar referintele sunt inca in crestere. Raportul a constatat 866 de cazuri de tutun in emisiunile Netflix din 2016-17, aproape triplu fata de numărul din 2015-16. De asemenea, grupul a constatat ca sezonul 2 al Stranger Things a avut 262 de cazuri de fumat, comparativ cu 182 in primul sezon. 

Opiniile utilizatorilor de Twitter

“Fumatul intr-un setting in anii ’80 este EXACT”, a scris un utilizator din Twitter. “Uniunea Studentilor din colegiul meu nu a interzis fumatul în CURTEA DE ALIMENTE pana in 1992.” Altul a scris: “Doamne fereste sa aratam lucrurile cum au fost de fapt. Oamenii fumau in anii ’80”.