Inteligenta artificiala a Facebook poate bate si un profesionist in poker la Texas Hold’em

Mai concret, poate sa-l bata si sa-i ia si banii. La începutul acestui an, mai mult de o duzina de jucatori profesionisti de poker au participat la o competiție neobișnuită a Texas Hold’em. Veteranii s-au pronunțat impotriva unui relativ incepator: un bot cu inteligenta artificiala, construit de Facebook și Universitatea Carnegie Mellon. Ei bine, botul a umilit o multime de jucatori profesionisti de sah si Go, ambele fiind jocuri de bord cu un set clar de reguli. Si pokerul are reguli clare. Dar este considerat mai dificil pentru ca nu poti vedea mana adversarului si necesită manipularea instinctelor prin tactici cum ar fi bluffing-ul. Concursul a adaugat un nivel de complexitate, deoarece fiecare joc continea cate sase jucatori, creand mai multe seturi de scenarii cu care sa se descurce botul creat de Facebook.

Ei bine, rezultatul a fost ca nici unul dintre profesionisti nu a fost in stare sa opreasca  Pluribus, botul dezvoltat de Facebook in colaborare cu Carnegie Mellon University. Botul a reusit sa-si surclaseze sonor competitia umana, care a inclus campionii World Series of Poker si World Poker Tour. Cercetatorii au spus in legatura cu performanta botului ca este un fenomen “suprauman”. “Aceasta este prima data cand un bot AI s-a dovedit capabil sa invinga profesionisti de top in orice joc major de referinta, care are mai mult de doi jucatori (sau doua echipe)”, a declarat Facebook intr-o postare pe blogul retelei sociale.

Suprematia lui Pluribus fata de un simplu jucator reprezinta o descoperire care ar putea duce la alte intrebuintari ale inteligentei artificiale in situatiile de criza din lumea reala. Asta pentru ca, de multe ori, ne confruntam cu mai multi oameni si cu informatii necunoscute atunci cand vine vorba despre lucruri precum campanii politice, licitatii online si amenintari la adresa securitatii informatice (sau confidentialitatii utilizatorului; a stai, pentru asta nu exista un remediu, imi cer scuze ca am indraznit sa fac o propunere indecenta). Inteligenta artificiala ar putea ajuta companiile sa vina cu cele mai bune strategii pentru a face fata acestor situatii, spun oamenii de stiinta din cercetare.

“Folosim pokerul ca punct de referinta pentru o masura in curs de dezvoltare in aceasta provocare mai complexa a informațiilor ascunse intr-un mediu complex multiparticipant”, a declarat Noam Brown, cercetător stiințific la Facebook AI Research. Stai linistit, stim ca atunci cand ceva tehnologie superioara pica pe mana voastra, o sa aveti grija sa o folositi cu scopul de a colecta informatii. Nu mai e de mult un secret, amice. Grupul de cercetare, care lucreaza la avansarea tehnologiei AI, ii învata pe boti cum sa se descurce pe cont propriu (ca ar fi si un proces incredibil de greu).

Brown a dezvoltat botul Pluribus, cuvant care inseamna “mai mult” in latina, alaturi de Tuomas Sandholm, profesor de informatica CMU a cărui echipa a studiat pokerul pe calculator de mai bine de 16 ani. Rezultatele duo-ului au fost daunatoare pana si pentru jucatorii de poker profesionisti, care probabil ca joaca acest joc de noroc de la 16 ani (de cand au pierdut prima oara 50 de dolari la un amarat de cazino dintr-un oras american). Informatii despre aceasta realizare au fost publicate in revista Science.