Huawei ar fi ajutat Coreea de Nord sa-si construiasca o retea wireless

Avand in vedere faptul ca Huawei este acuzata de o colaborare stransa cu guvernul Chinei pentru a-i furniza informatii referitoare la tarile in care opereaza si companiile partenere, aceasta stire vine ca ultima lovitura pentru reputatia companiei chinezesti. Mai ales dupa ce parea ca Huawei poate lua, in sfarsit, o gura de aer dupa ce Statele Unite si China s-au pus la masa negocierilor pentru a preveni un razboi comercial. Iar acordul dintre presedintele SUA, Donald Trump, si liderul chinez Xi Jinping, avea ca prevedere usurarea sanctiunilor impuse Huawei pana la solutionarea tratativelor dintre cele doua tari. Era vorba despre usurarea acestor sanctiuni, nici decum un pardon pentru companie. Astfel, Huawei avea din nou voie sa colaboreze cu companiile americane, atat timp cat tranzactiile nu reprezentau un risc mare pentru securitatea nationala, cu licenta din partea Departamentului de Comert al Statelor Unite. Insa, asta nu schimba cu nimic faptul ca CFO-ul celor de la Huawei, Meng Wanzhou, se afla in prezent in arest la domiciliu in Canada, asteptand in orice moment extradarea in SUA.

Huawei ar fi putut ajuta, in secret, la constructia unei retele wireless 3G in Coreea de Nord, potrivit documentelor interne scoase la iveala de catre un fost angajat al companiei. Potrivit raportului, Huawei a colaborat cu o alta companie din China, Panda International Information Technology, pe o serie de proiecte din regiune pe parcursul a opt ani, dupa cum sugereaza ordinele de lucru, contractele si foile de calcul, publicate luni in redactia americana The Washington Post. Preocuparea majora in acest ultim caz este ca Huawei, care a folosit tehnologie americana pentru componentele sale, ar fi putut sa fi incalcat controlul exporturilor din SUA daca ar fi folosit componente respective in Coreea de Nord, care este obiectul unor sanctiuni internaționale asupra proiectului sau nuclear si regimului sau abuziv asupra drepturilor omului. Asta in ciuda faptului ca au avut loc recent doua summituri intre Coreea de Nord si SUA, iar Kim Jong-Un si Donald Trump par sa aiba un respect reciproc. Cel putin in fata camerelor de filmat.

Documentele au fost transmise ziarului de catre un fost angajat al companiei, sub protectia anonimatului, si care considera ca acestea sunt de interes public. Declaratiile documentului au fost sustinute de publicarea altor documente pe aceasta tema, care au fost furnizate de inca doua persoane. Washington Post afirma ca Huawei nu va verifica daca ar nega autenticitatea documentelor, ceea ce nu indica in mod clar implicarea specifica a companiei in proiectele din Coreea de Nord.

“Huawei se angajeaza pe deplin sa respecte toate legile si reglementarile aplicabile in tarile si regiunile in care ne desfasuram activitatea, inclusiv toate legile si reglementarile privind controlul exporturilor si sanctiunile Organizatiei Natiunilor Unite, ale Statelor Unite si ale Uniunii Europene”, a sustinut un purtator de cuvant al companiei intr-o declaratie atunci cand a fost intrebat de autenticitatea acestor documente. Un raspuns evaziv printr-un discurs de politician, intr-adevar, poate sterge orice urma de dubii pe care Statele Unite le au in privinta companiei chinezesti.