Spotify are 108 milioane de abonati, insa tot dezamageste

Dupa cum am mai spus intr-un alt articol, numarul de abonati ai celor de la Spotify a crescut cu 31% pentru a atinge 108 milioane de abonati la sfarsitul lunii iunie. Ar trebui sa fie o bucurie mare pentru directorii serviciului de streaming muzical. Produsul lor tocmai a inregistrat o crestere fenomenala pe piata. Mai ales cand te gandesti ca Spotify se mentine cu mult peste cel mai apropiat concurent, Apple Music, care avea 60 de milioane de abonati in iunie. Din nou, Apple s-a folosit de popularitatea iPhone-ului pentru a atrage anumiti clienti la serviciul sau de muzica, insa acesta functioneaza ireprosabil pe iOS, mac si pe platformele produselor Apple in general. Asta in timp ce Spotify e genul de aplicatie care a fost la fel ca Netflix, prima pe domeniul sau, deci nu e de mirare ca intre timp a reusit sa acumuleze o popularitate atat de mare. Plus ca este, in anti-teza cu Apple Music, o platforma special creata pentru telefoanele Android. Doar Android este sistemul de operare care domina piata de telefoane mobile, in momentul de fata. 

Si mai sunt o gramada de avantaje care-i ajuta pe cei de la Spotify sa-si mentina pozitia de top, mai ales in raport cu Apple Music. Astfel, Spotify, spre deosebire de Apple, are totusi o versiune gratuita care permite oricui sa asculte muzica, cu conditia sa suporte putina publicitate. Insa, atunci cand vine vorba de abonamente, Spotify ofera doar 30 de zile perioada gratuita, dupa care fiecare abonat in parte trebuie sa plateasca. Apple Music nu are o versiune gratuita, insa ofera 3 luni perioada gratuita pentru un abonament. Pai e normal ca Spotify sa domine piata cand ofera asemenea servicii. Este o tactica interesanta, pentru ca dupa aceste 30 de zile de perioada gratuita, multi dintre cei care utilizau gratuit serviciul in acea perioada promotionala devenind abonati full time la sfarsitul acestei perioade. Ca sa nu mai spun ca versiunea gratuita aduce un plus din punct de vedere al utilizatorilor activi zilnic pe platforma. Cei de la Spotify si-au asigurat dominatia din punctul asta de vedere inca dinainte sa inceapa o concurenta in adevaratul sens al cuvantului. Cum e acum la video streaming, ca Disney, Apple si HBO isi creaza platforme ca sa incerce sa doboare Netflix, care mai concureaza si cu Amazon Prime si Hulu, dar ramane principalul serviciu utilizat de pasionatii de filme si seriale.

In ceea ce priveste Spotify, lucrurile stau diferit. Nu prea are concurenta, in afara de Apple Music, care, dupa cum am spus mai sus, nu se ridica la standardele pe care le au cei de la Spotify. Si totusi, serviciul dezamageste atunci cand vorbim despre cifre. Spotify estima ca va avea undeva pe la 110 milioane de abonati in al doilea trimestru al anului, cand de fapt are cu 2 milioane mai putin. Desigur, nu exista posibilitatea sa fie depasita prea curand, doar ca este un milestone al serviciului, unul pe care nu l-a putut atinge in momentul de fata.