AMD Ryzen 5 – un procesor pentru performanta in gaming si productivitate

Acum cateva luni, cei de la AMD au implinit 50 de ani de existenta. Sarbatoarea acestei ocazii a decurs in stilul caracteristic cu care ne-a obisnuit compania de fiecare data cand are genul acesta de aniversare: printr-o imbunatatirea drastica a procesoarelor. Astfel, in cadrul conferintei Computex, producatorul de chip-uri a anuntat o serie de noi unitati de procesare, atat centrale, cat si grafice, care ruleaza noua sa arhitectura de 7nm. Aceste procesoare s-au remarcat prin vitezele si performantele pe care le-au oferit dispozitivelor pe care le-au alimentat, in special calculatoarelor. Acum, la nici 3 luni dupa acest eveniment, cei de la AMD au mai pregatit surprize pentru utilizatori, prin faptul ca lansat noua serie de procesoare Ryzen, seria a treia, bazate pe microarhitectura Zen2 si pe un proces de fabricatie de 7nm. Asta inseamna performanta ridicata, mai multe nuclee si un consum energetic scazut. Desigur, AMD se specializeaza in acest gen de procesoare, insa unul a atras cel mai mult atentia publicului. 

Si anume AMD Ryzen 5 3600X. Acesta este procesorul perfect pentru orice calculator de gaming, si nu numai. Toate modelele din seria Ryzen 3000 au posibilitatea de a ajunge la frecvente de overclock mai mari cu 200 de MHz, doar prin intermediul aplicatiei de optimizare AMD Precision Boost Overdrive. Asta inseamna faptul ca orice utilizator mai mult sau mai putin experimentat s-ar putea juca cu performanta lui Ryzen 5 doar printr-o apasare de buton. De asemenea, AMD se lauda cu o noua serie de procesoare care au o performanta din ce in ce mai buna pentru Windows, in comparatie cu generatia precedenta de procesoare a companiei. Noua serie de procesoare AMD Ryzen 5 sunt acum compatibile cu cea mai recenta versiune a sistemului de operare, Windows 10. Comes in handy, avand in vedere faptul ca Microsoft a anuntat ca nu va mai produce o noua versiune de Windows, ajungand la “varianta finala”, care se va bucura doar de actualizari ocazionale. Prin urmare, AMD va avea mereu procesoare compatibile cu Windows de acum incolo; in mod ironic, putin efort a fost suficient pentru a-si asigura o compatibilitate pe termen lung. VIna lui Bill Gates.

In fine. AMD Ryzen 5 3600X este un procesor echipat cu sase nuclee, 12 fire de executie si are un cache de 35 MB. X din denumirea 3600X reprezinta o frecventa de baza mai mare, 3.800 MHz și cu o frecventa de boost de 4.400 MHz, fata de frecventa de baza de 3.600 MHz si o frecventa de boost de 4.200 MHz, regasite pe Ryzen 5 3600. Se pare ca noul procesor prezinta o performanta suficient de solida pentru a te putea ajuta atat in sesiunile de gaming, cat si in task-urile tale in general. Daca vrei sa lucrezi de pe un calculator echipat cu acest procesor, o sa ai un ritm de lucru mult mai alert decat cu alt procesor. Te poate ajuta mult si la gaming, dupa cum spuneam, insa acolo depinde si de placa video pe care o ai. Stii vorba aia, la omul sarac nici boii nu trag.