Microsoft va renunta la Windows 7 incepand din 2020

Atunci cand Microsoft a lansat Windows 7, in 2009, compania americana a promis ca va oferi asistenta pentru acest sistem de operare doar pentru o perioada intinsa pe durata a 10 ani. Motivul? Sa-si poata concentra investitiile si eforturile in sustinerea unor tehnologii mai noi si unor experiente noi deosebite, ca sa folosesc aceleasi vorbe ca si cele spuse de catre reprezentantii companiei in momentul in care acesta a aparut. Insa, situatia este putin similara cu cea a lui Windows XP atunci cand au aparut versiuni precum Vista. Adica Windows 7 inca este cea mai utilizata versiune de Windows de catre utilizatorii unui calculator personal sau ai unui laptop. Si nu, nu vad sa se schimbe prea curand aceasta stare de fapt. Sunt milioane de utilizatori care continua sa utilizeze acest sistem de operare si numarul nu pare ca va scadea prea curand. 

In acelasi timp, nu este un lucru bun, din cauza faptului ca aceasta promisiune a celor de la Microsoft incurca cei care nu s-au gandit o clipa sa treaca la o versiune mai noua a sistemului de operare. Astfel, dupa ianuarie 2020, aceste dispozitive for fi extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Prin urmare, daca nu ai trecut inca la o versiune mai noua a sistemului de operare, ar fi cel mai bine sa te gandesti serios sa o faci pana la sfarsitul anului daca nu vrei sa ai calculatorul virusat de malware-urile gasite in torentii pe care ii folosesti sa descarci filme sau de trainerele pe care le folosesti sa pari mai bun la CS:Go sau Call of Duty. Si nu, nici o sursa de fisiere gratuite din mainstream nu este 100% sigura, chiar si cele in care ai cea mai mare incredere. Si da, e o mutare prin care Microsoft ar forta mainile unei multimi de utilizatori, insa atunci cand a dat acest termen limita, compania nu stia cu siguranta ca Windows 7 va fi atat de popular printre utilizatorii de calculatoare personale si laptop-uri.

Totusi, cam cati continua sa foloseasca Windows 7 in 2019?

Prea multi. Potrivit unui studiu realizat de cei de la Kaspersky, 47% dintre companiile mici si mijlocii inca folosesc Windows 7 pentru dispozitivele lor electronice. De asemenea, 38% dintre consumatori folosesc Windows 7 de la Microsoft. Partea si mai grava e ca Windows 7 este utilizat si de catre institutii mai importante. National Health Service din Martea Britanie a anuntat in iulie ca aproximativ un milion dintre computerele organizatiei folosesc versiunea de Windows 7. 

Oricum, politicile celor de la Microsoft provoaca o confuzie cat se poate de mare pe toate planurile. Vreau sa spun ca au lasat doar 10 ani pentru suport Windows 7, insa Windows 10 este versiunea finala indiscutabila a sistemului de operare, care de acum incolo va beneficia doar de mici actualizari din cand in cand. Chiar ma intreb cum ar putea un astfel de Windows ar putea sa se descurce in contextul in care celelalte sisteme de operare pentru calculator, gen Linux sau Mac, continua sa lanseze versiuni noi. Pe termen lung, ma refer.