HTC pariaza pe un fost executiv Orange pentru a stimula vanzarile

HTC, compania taiwaneza care a construit primele telefoane mobile pentru Android si Windows, a angajat un nou sef. Yves Maitre, de la Orange, preia postul de la Cher Wang, pentru a deveni primul director executiv al celor de la HTC care nu este co-fondator al companiei. Aceasta mutare ar fi fost un fel de cale prin care se spune ca s-a semnalat dorinta HTC de a „recastiga un punct de vedere” pe piata smartphone-urilor, cel putin conform lui Ben Wood, de la CCS Insight, care a facut aceste declaratii pentru cei de la BBC News. Acesta a atins cota maxima de piata in 2011, dupa ce a incheiat un parteneriat cu Google pe telefoanele sale Nexus – dar acum, mai putin de 1% din smartphone-urile expediate in intreaga lume sunt de la HTC. Acest lucru s-a inrautatit atat de mult incat compania taiwaneza nu a mai dezvoltat smartphone-uri in ultima vreme. 

Un factor al declinului HTC este cresterea concurentei

Evident. “Nu este un secret faptul ca HTC a fost candva una dintre cele mai mari companii atunci cand vine vorba despre smartphone-uri”, a declarat Wood pentru cei de la BBC News. Intr-adevar. Eu inca imi amintesc ca in perioada 2011-2015 erau destule telefoane HTC pe piata, si inca mai vad oameni care au smartphone-uri de la HTC. Desi nu sunt atat de multi precum erau la un moment dat.

„Dar si-a pierdut drumul in urma cu cativa ani si si-a vazut cota de piata in scadere.” Au aparut alte companii care au inceput sa dezvolte modele mult mai bune. Exact la fel cum companii precum Nokia sau Alcatel erau printre cele mai populare pe piata de telefoane mobile pana cand Apple a scos iPhone-ul si au inceput sa apara din ce in ce mai multe smartphone-uri, iar cele doua companii nu au putut tine pasul. Si au iesit in frunte companii ca Apple, HTC, Blackberry, LG. Dintre acestea, doar Apple se mai afla in top 3 in momentul de fata, depasita de Huawei si posibil si de Xiaomi intr-un viitor destul de apropiat.

Calitatea camerei este subpara, precum si creșterea concurentei din China continentala si a celei din Silicon Valley, in Statele Unite, a insemnat faptul ca compania a revendicat felii din ce in ce mai mici de pe piata smartphone-urilor, a spus el. Ceea ce a fortat compania taiwaneza sa se reorienteze spre alte domenii ale pietei tehnologice. Astfel, setul cu casti VR HTC Vive, a detinut aproximativ 7% din cota de piata a castilor VR in cadrul trimestrului trecut, potrivit companiei de informatii de piata IDC. Concureaza cu dispozitive precum Oculus Facebook, PlayStation VR Sony si Microsoft HoloLens. Dar Wood a spus ca provocarile cu care s-a confruntat Maitre „nu ar trebui subestimate”.

“Nu numai ca va conduce o afacere care trebuie sa-si regasească picioarele pe piata smartphone-urilor competitiv intens, ci este si o companie care pariaza pe VR [realitatea virtuala], care inca este o tehnologie in curs de dezvoltare”, a spus el pentru stirile BBC.