Uniunea Europeana e pregatita sa actioneze singura in ceea ce priveste impozitul digital

Comisarii desemnati de Uniunea Europeana au declarat ca blocul ar trebui sa cada de acord cu celelalte mari puteri asupra unei taxe digitale. Insa, in cazul in care nu se va ajunge la un asemenea acord la nivel global până la sfarsitul anului viitor, acestia sugereaza o presiune mai mare asupra companiilor multinationale si a politicii lor de evaziune fiscala prin a actiona singuri in acest caz. In raspunsurile scrise catre europarlamentari, publicate in cursul zilei de vineri, comisarii si-au semnalat prioritatile privind regulile fiscale si reformele financiare si faptul ca acestea ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru intregul bloc. Eforturile de revizuire ale impozitarii societatilor comerciale pentru a reflecta profiturile obtinute de multinationalele digitale nu au reusit sa produca rezultate, deoarece tarile membre au abordari diferite la nivel individual in privinta acestor impozite. De exemplu, Irlanda are legi fiscale extrem de accesibile, care au permis celor de la Apple anumite nereguli in aceasta privinta. Nereguli pentru care se afla sub lupa celor de la Uniunea Europeana. 

„Daca nu se poate ajunge la un acord efectiv pana la sfarsitul anului 2020, Uniunea Europeana ar trebui sa fie dispusa sa actioneze singura” cu privire la o taxa digitala, a declarat Margrethe Vestager, vicepresedintele comisiei viitoare, care va fi responsabila de politica digitala si de concurenta. Comisarul desemnat pentru impozitare, Paolo Gentiloni, a adus ecou la adresa comentariilor sale, afirmand faptul ca va incerca sa impiedice guvernele individuale ale Uniunii Europene sa poata sa-si exercite dreptul de veto in ceea ce priveste aceasta decizie in legatura cu impozitul. Si asta pentru ca o mana de state ale Uniunii deja s-au opus, anul trecut, unui acord privind impozitul digital pe intreg teritoriul blocului european. Noii comisari urmeaza sa preia aceasta functie in cadrul lunii noiembrie, dupa ce vor primi ultima lumina verde de la parlamentarii Uniunii Europene in cadrul audierilor ce vor incepe de saptamana viitoare. 

Gentiloni a mai spus ca, in cadrul luptei impotriva evaziunii fiscale, jurisdictiile incluse in lista paradisului fiscal al UE ar trebui sa fie obiectul unor sanctiuni comune. In prezent, nu exista nicio coordonare comuna a sanctiunilor financiare din partea Uniunii Europene ca bloc comunitar, fiecare tara avand politica ei in ceea ce priveste regimul fiscal. Ceea ce duce, dupa cum am spus, la controverse cu tari precum Irlanda, al caror politica fiscala au permis unor companii multinationale sa se angajeze in evaziune fiscala. 

Nu e o problema cu care se confrunta Europa doar din cauza companiilor multinationale americane din domeniul tech, gen Facebook, Apple sau Amazon. Si fotbalul are multe lucruri de spus in ceea ce priveste evaziunea fiscala in Europa, iar cluburi precum FC Barcelona sau Real Madrid s-au remarcat prin a avea o multime de jucatori care nu-si platesc taxele. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo si Neymar sunt doar cateva dintre exemple, iar faptul ca dintre acestia doar Messi mai joaca in Spania in momentul acesta spune foarte mult despre diferenta de politica fiscala intre iberici si tari precum Italia sau Franta. Doar un exemplu ce denota faptul ca UE nu va putea avea, prea curand, o politica comuna pe tema acestui subiect.