Twitter isi schimba politica in legatura cu combaterea tehnologiei deepfake

Tehnologia deepfake este ultima moda (negativa) atunci cand vine vorba despre noile progrese realizate in domeniu. Cum spunea un utilizator: “o sa ajungem in punctul in care o sa privim cu nostalgie vremurile cand stiam sigur ca videoclipurile sunt reale” facand o comparatie cu pozele. Bine, inca exista metode de a verifica in ce masura e reala o poza sau nu. Insa lumea e obisnuita sa creada ca videoclipurile sunt o dovada 100% reala pentru a sustine un punct de vedere (o acuzatie asupra cuiva, de exemplu). Si au inceput sa apara tot felul de videoclipuri deepfake cu personalitati ca Zuckerberg, Nancy Pelosi, Trump, Jack Dorsey si alti oameni cunoscuti. Evident, videoclipurile astea prezinta un risc maxim atunci cand vine vorba despre alegerile parlamentare ce vor avea loc anul viitor in Statele Unite. 

Iar retelele de socializare, inclusiv Facebook si Twitter, au inregistrat un flux continuu de astfel de videoclipuri, manipulate inainte de alegerile din 2020. La inceputul acestui an, atat Twitter cat si Facebook au pastrat pe platforma lor un videoclip deepfake cu presedintele Camerei Reprezentantilor din Congresul american, Nancy Pelosi, care a facut sa para ca era beata si ca abia putea sa-si duca la capat cuvintele. A fost o miscare ce a atras critici puternice din partea opiniei publice (a presei cel putin, pentu ca utilizatorii au fost amuzati de acest lucru, evident), in special din partea democratilor si sustinatorilor lor.

In fine. Ideea e ca exista motive de ingrijorare extrem de serioase in ceea ce priveste felul in care va fi gestionata campania electorala in mediul online pentru prezidentialele de anul viitor de catre retelele sociale. Evident, exista aceste motive de ingrijorare in America in urma unui scandal de amploare la precedentele alegeri, atunci cand rusii ar fi intervenit cu propaganda iar Facebook nu a fost in stare sa-i opreasca. Scenariul clasic. 

Evaluarea globala a amenintarilor in 2019 a comunitatii americane de informații a mentionat, de asemenea, ca tehnologia deepfake ar putea fi folosita pentru a manipula opinia publica in timpul alegerilor. Atat in SUA, cat si in tarile aliate. Vijaya Gadde de la Twitter a declarat ca se ocupa de modificari din acest punct de vedere, insa nu a mentionat cu exactitate cand va derula reteaua sociala aceste noi schimbari de politica in ceea ce priveste videoclipurile manipulate. Compania se uita la ceea ce trebuie sa realizeze de indata ce sunt detectate videoclipuri deepfake, inclusiv daca trebuie sa le eticheteze sau sa le elimine. De eliminat nu cred ca le va elimina atat de usor, cum a demonstrat de altfel ca nu o va face in atatea randuri. Insa de etichetat si sters din lista de recomandate? Mai mult ca sigur. 

Reprezentantii retelei soiciale au declarat intr-un tweet ca Twitter va incepe sa adune un feedback public in privinta acestor schimbari in cadrul saptamanilor urmatoare. Imi place faptul ca nu au fost mentionate exact schimbarile care sunt planuite, insa deja cei de la Twitter solicita un feedback “in cadrul saptamanilor urmatoare”. Mi se pare genial.