Facebook accepta plata unei amenzi in cazul Cambridge Analytica… catre Marea Britanie, de aceasta data

Evident, cazul Cambridge Analytica trebuie judecat de mai multe autoritati avand in vedere faptul ca Facebook este o companie multinationala si ca utilizatori din intreaga lume au fost afectati de politica corporatiei in acest caz. Desigur, doar tarile suficient de puternice sunt in stare sa impuna amenzi mai substantiale retelei sociale. Reamintesc faptul ca Facebook a fost amendata cu 5 miliarde de dolari in Statele Unite de catre Comisia Federala pentru Comert (Federal Trade Comission, sau FTC pe scurt). Amenda a reusit sa doboare cu mult recordul de 22.5 milioane de dolari pe care FTC le-a impus celor de la Google, in 2012. Cu mult si era de asteptat avand in vedere gravitatea cazului de care cei de la Facebook erau acuzati in primul rand. Doar ca, am mai spus-o si in articolul in care am vorbit despre acea amenda, nu schimba nimic. In primul rand ca Facebook stia deja mult si ar fi pus 3 miliarde de dolari deoparte pentru a plati amenda. Si in al doilea rand ca Facebook este cea mai mare retea sociala din lume, prin urmare poate castiga sume colosale doar traficul pe care il inregistreaza zilnic. Deci nu inseamna cine stie ce gaura in bugetul companiei. 

Am mai spus-o, solutia ar trebui sa fie una mult mai radicala. Trebuie sa aiba legatura cu reglementarile. Din nou, Zuckerberg el insusi a dat de inteles faptul ca atat timp cat nu exista reglementari clare care sa spuna ca a gresit va continua cu aceste practici. Si nici atunci, pentru ca Zuck, printr-un proxy numit Sheryl Sandberg, a oferit asistenta Facebook la a concepe aceste reglementari. Intr-un fel in care sa avantajeze compania, banuiesc. Deci da, amenda uriasa impusa celor de la Facebook a fost degeaba.

Spun toate aceste lucruri pentru ca Facebook a primit o noua amenda in cazul Cambridge Analytica, iar acum aceasta vine din partea autoritatilor britanice. Cei de la Facebook au anuntat oficial ca au acceptat sa plateasca o amenda in valoare de 500.000 lire sterline impusa de autoritatea de protectie a datelor din Marea Britanie pentru rolul sau in acest scandal care a revolutionat modul in care utilizatorii privesc companiile din domeniul tech. Totusi, dupa o amenda de 5 miliarde de dolari din partea autoritatilor din SUA, era clar ca cei de la Facebook nu mai aveau nici un chef sa mai plateasca una, catre nimeni. Astfel, compania americana a facut o contestatie la aceasta sentinta, initial. In cele din urma, insa, au renuntat la contestatie si au ajuns la un acord.

Ca parte a acordului, insa, cei de la Facebook nu a admis nicio raspundere. Cu toate ca tot reprezentantii companiei americane au spus ca si-ar fi dorit sa “fi facut mai multe pentru a investiga Cambridge Analytica” mai devreme. Faptul e consumat iar in cursul unui singur an, Facebook s-a ales deja cu doua amenzi din partea a doua tari diferite. Si nici una dintre ele suficienta pentru a invata compania o lectie.