Facebook, acuzata ca nu a cooperat in investigatia privind confidentialitatea in California

Dincolo de faptul ca Facebook demonstreaza ca nu s-a schimbat nimic in politicile companiei de la scandalul cu Cambridge Analytica, o intrebare buna e: de ce ar coopera? Adica sunt lucruri pe care autoritatile americane nu trebuie sa le aiba in vedere legate de activitatea Facebook, poate de asta au refuzat Zuck si oamenii lui sa colaboreze. In orice caz, nu e un lucru care ar urma sa treaca  sau sa se lase fara repercursiuni. Pentru ca autoritatile americane nu iarta si nu uita. Vorbind la modul cel mai serios acum, procurorul general din California, Xavier Becerra, a declarat miercuri ca cei de la Facebook nu au vrut sa coopereze intr-o ancheta de stat cu privire la confidentialitatea retelei sociale si practicile de afaceri ale acesteia. Ceea ce inseamna faptul ca se vor lua masuri impotriva companiei pe cai legale. Bun, la prima vedere se pare ca au suparat pe cine nu trebuia. 

Aceasta miscare nu face altceva decat sa oglindeasca in modul cel mai clar tensiunile care exista intre guvern si cea mai mare retea sociala din lume. Acestea s-au aprins mai recent, pe fondul acuzatiilor ca reteaua sociala nu a reusit sa protejeze confidentialitatea celor aproape 2,5 miliarde de utilizatori. Nemultumirea utilizatorilor a crescut, iar actualul guvern incearca sa obtina votul pentru un nou mandat prin a actiona pe cai legale impotriva companiilor din domeniul tech, care intrec pe fata orice limita. Da, e si o miscare politica atunci cand vezi ca alde Elizabeth Warren vorbeste despre modul in care vrea sa distruga “big tech” atunci cand va ajunge presedinte. In orice caz, este pentru  prima data cand Becerra a recunoscut public ca statul ii ancheteaza pe cei de la Facebook. Ca si cum lucrul asta nu era unul cat se poate de evident pana in momentul de fata.

Becerra a declarat, intr-o conferinta, de presa ca, incepand din primavara anului 2018, statul a analizat afirmatiile potrivit cărora Facebook a incalcat Legea Californiei si masura in care  compania si-ar fi inselat utilizatorii si le-ar fi prezentat in mod gresit practicile de confidentialitate. Era o investigatie ce putea si trebuia a fi demarata in prezenta doar prin colaborarea cu cei de la Facebook, evident. Aceasta investigatie a inceput abia dupa ce au aparut dezvaluiri conform carora compania de consultanta politica din Marea Britanie Cambridge Analytica a recoltat datele a pana la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook fara permisiunea acestora. In teorie, cazul a fost rezolvat printr-o multime de amenzi, care includ cea de 5 miliarde de dolari a FCC in SUA si una mult mai mica emisa de catre autoritatile britanice. Cu toate acestea, investigatiile asupra companiei nu se opresc aici.

“Acestea sunt acuzatii grave. Atunci cand luati in considerare informatiile personale pe care le furnizam cu toții pe Facebook, in fiecare zi”, a spus Becerra in timpul conferintei de presa. “Facebook cunoaste unele dintre cele mai intime detalii ale vietii noastre.” Ei bine, asta mai zic eu un lucru total neplacut. In fine, se pare ca procura generala a Californiei va lua masuri impotriva companiei.