Dincolo de faptul ca Facebook demonstreaza ca nu s-a schimbat nimic in politicile companiei de la scandalul cu Cambridge Analytica, o intrebare buna e: de ce ar coopera? Adica sunt lucruri pe care autoritatile americane nu trebuie sa le aiba in vedere legate de activitatea Facebook, poate de asta au refuzat Zuck si oamenii lui sa colaboreze. In orice caz, nu e un lucru care ar urma sa treaca sau sa se lase fara repercursiuni. Pentru ca autoritatile americane nu iarta si nu uita. Vorbind la modul cel mai serios acum, procurorul general din California, Xavier Becerra, a declarat miercuri ca cei de la Facebook nu au vrut sa coopereze intr-o ancheta de stat cu privire la confidentialitatea retelei sociale si practicile de afaceri ale acesteia. Ceea ce inseamna faptul ca se vor lua masuri impotriva companiei pe cai legale. Bun, la prima vedere se pare ca au suparat pe cine nu trebuia.
Aceasta miscare nu face altceva decat sa oglindeasca in modul cel mai clar tensiunile care exista intre guvern si cea mai mare retea sociala din lume. Acestea s-au aprins mai recent, pe fondul acuzatiilor ca reteaua sociala nu a reusit sa protejeze confidentialitatea celor aproape 2,5 miliarde de utilizatori. Nemultumirea utilizatorilor a crescut, iar actualul guvern incearca sa obtina votul pentru un nou mandat prin a actiona pe cai legale impotriva companiilor din domeniul tech, care intrec pe fata orice limita. Da, e si o miscare politica atunci cand vezi ca alde Elizabeth Warren vorbeste despre modul in care vrea sa distruga “big tech” atunci cand va ajunge presedinte. In orice caz, este pentru prima data cand Becerra a recunoscut public ca statul ii ancheteaza pe cei de la Facebook. Ca si cum lucrul asta nu era unul cat se poate de evident pana in momentul de fata.
Becerra a declarat, intr-o conferinta, de presa ca, incepand din primavara anului 2018, statul a analizat afirmatiile potrivit cărora Facebook a incalcat Legea Californiei si masura in care compania si-ar fi inselat utilizatorii si le-ar fi prezentat in mod gresit practicile de confidentialitate. Era o investigatie ce putea si trebuia a fi demarata in prezenta doar prin colaborarea cu cei de la Facebook, evident. Aceasta investigatie a inceput abia dupa ce au aparut dezvaluiri conform carora compania de consultanta politica din Marea Britanie Cambridge Analytica a recoltat datele a pana la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook fara permisiunea acestora. In teorie, cazul a fost rezolvat printr-o multime de amenzi, care includ cea de 5 miliarde de dolari a FCC in SUA si una mult mai mica emisa de catre autoritatile britanice. Cu toate acestea, investigatiile asupra companiei nu se opresc aici.
“Acestea sunt acuzatii grave. Atunci cand luati in considerare informatiile personale pe care le furnizam cu toții pe Facebook, in fiecare zi”, a spus Becerra in timpul conferintei de presa. “Facebook cunoaste unele dintre cele mai intime detalii ale vietii noastre.” Ei bine, asta mai zic eu un lucru total neplacut. In fine, se pare ca procura generala a Californiei va lua masuri impotriva companiei.
Ministrul Les nu e convins de ilegalitatile privind corvetele: Am citit doar cat sa fiu informat cat de cat, las pe seama Parchetului O licitatie cu scandal Santierul Naval Constanta a incheiat, in aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franta pentru a participa la procesul de achizitie al programului de corvete multifunctionale lansat de Guvernul Romaniei. La procesul de achizitie mai participa Damen (Olanda) si Fincantieri (Italia). La sfarsitul anului trecut, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat ca in presa din Franta au aparut articole referitoare la Romania al caror scop ar fi acela de a “pune presiune pe Ministerul Apararii” pentru ca acesta sa aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor. Pe 20 noiembrie, fostul presedinte Traian Basescu il acuza, intr-un mesaj publicat pe Facebook, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, ca a vrut trucarea licitatiei pentru corvete. Basescu explica faptul ca, prin lege, Romania poate sa achizitioneze echipamente militare fara licitatie, insa “Daddy” a vrut o licitatie, pentru ca “singura mo c dalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitatie trucata”. Vineri, Ficantieri a precizat ca niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodata contact cu reprezentantii politicii romanesti sau cu orice alta institutie a statului, in afara desfasurarii normale a licitatiei pentru corvete, ca nu a primit pana acum nicio comunicare oficiala cu privire la valoarea ofertelor, acestea fiind date confidentiale, iar dezvaluirea lor ar fi de natura penala. Fincantieri mai preciza ca oferta sa este “fully compliant” cu intregul program pentru reinnoirea flotei Marinei Romane si ca nu au existat niciodata motive de ingrijorare cu privire la desfasurarea procedurii de licitatie. PSnews.ro a scris vineri ca ofertele financiare pentru corvete pozitioneaza cei trei competitori care au depus oferte in cadrul licitatiei in felul urmator: Naval Group, Franta – Santierul Naval Constanta – 1,2 mld EUR; Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR; Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR, iar comisia de evaluare a ofertelor a stabilit ca toti competitorii indeplinesc conditiile tehnice stipulate in caietul de sarcini, motiv pentru care a intocmit un raport in care asocierea Naval Group, Franta – Santierul Naval Constanta este indicata ca fiind castigatorul licitatiei, criteriul de departajare fiind pretul cel mai scazut. PSnews.ro a scris, citand surse, ca Liviu Dragnea, prin intermediul unor decidenti politici din PSD, a intreprins demersuri pentru ca licitatia sa fie castigata de italienii de la Fincantieri SpA, cei care au depus cea mai scumpa oferta. Iar aceste presiuni au reprezentat si unul dintre motivele pentru care Mihai Fifor a demisionat din functia de ministru al Apararii.