Martin Scorsese sustine ca filmele Marvel “nu sunt cinema”

Martin Scorsese nu este intocmai un fan al productiilor din Marvel Cinematographic Universe. Cei de la Digital Spy relateaza ca regizorul castigator de Oscar s-a asezat la o discutie alaturi de jurnalistii publicatiei americane the Empire in cadrul aceastei saptamani, pentru un interviu care promoveaza urmatorul sau film The Irishman, cu Al Pacino si Robert De Niro. In timpul discutiei, Scorsese si-a impartasit parerea in legatura cu Universul Cinematic Marvel si nu a fost ceva de bine. Regizorul Goodfellas a recunoscut că nu mai vizionează filme MCU, explicand: „Am încercat, stii? Dar asta nu este cinema. Sincer, cel mai bun termen care imi vine atunci cand ma gandesc la ele, cum sunt ele realizate de fel, cum actorii fac tot posibilul in tot felul de conditii, sunt parcurile tematice. “

„Nu este cinematografia pentru fiinte umane care incearca sa transmita experiente emotionale, psihologice unei alte fiinte umane”, a continuat Scorsese. Desigur, declaratiile sale au fost controversate, pentru ca exista un fanbase puternic al MCU in intreaga lume, insa dupa ce a revenit ulterior cu un articol co-ed, publicat in New York Times, in care isi exprima parerea cu argumente solide despre motivele pentru care nu considera ca filmele Marvel ar fi cinema.  Evident, fanii MCU au continuat sa arunce cu un hate prost si neargumentat , in aceeasi maniera in care fanbase-urile isi apara favoritii de critici. Si in ciuda faptului ca directorul Taxi Driver are o cariera de 50 de ani in industria cinematografica si o multitudine de premii cu care sa se poata lauda, milioane de oameni nu impartasesc aceeasi opinie cu el in acest sens. Doar ca, atunci cand esti Scorsese si ai regizat o multime de filme celebre, iti permiti sa faci declaratii fara sa iei in seama opinia publica. Omul e un colos atunci cand vorbim de filme si alte productii. 

Si, intr-ujn fel, tind sa fiu deacord cu Scorsese in aceasta privinta. Calitatea acestor filme este, fara indoiala, una extrem de slaba. Mai ales avand in vedere faptul ca acestea au fost produse in cantitati industriale pentru profitul celor de la Disney. Unde sa mai pui faptul ca putine dintre aceste filme reusesc sa aduca oameni la cinema si cu atat mai putine genereaza incasari cu care producatorii acestora sa se poata mandri. Clar nu sunt la nivelul The Irishman, Taxi Driver, The Mole, Casino, Mean Streets, Age of Innocence, The Last Temptation of Christ sau altor productii ale celebrului regizor. Nu spun ca filmele de anul acesta nu au fost exceptia de la regula. Avengers: Endgame si Spider-Man: Far From Home sunt, intr-un fel, modul prin care Marvel s-a revansat pentru productiile slabe din ultimii ani de zile. Insa asta nu schimba cu nimic faptul ca majoritatea acestor filme chiar nu se pot incadra in categoria “cinematografie”. Sunt un fel de desene animate in varianta live action si nu au absolut nici o legatura, majoritatea, cu actiunea din benzile desenate. Plus ca, atunci cand vine vorba de filme cu supereroi, e clar ca cei de la DC au filmele mai bune. Nu cu mult, dar sunt mai bune.