Ce este cannabisul medicinal si cum functioneaza aceasta planta?

Cannabisul aka marijuana aka iarba aka maria ioana aka ceva bun (uitati ca am spus asta) e cunoscut in cultura populara romaneasca datorita unor trupe hip hop ajunse in mainstream precum B.U.G Mafia, La Familia, Parazitii, samd. Normal, o multime de pusti si nu numai au incercat sa vada cum e si le-a placut. Exact la fel cum au inceput sa consume legale dupa ce au auzit Specii vorbind in piese despre consumul acestor substante. In orice caz, consumul de cannabis in scopuri recreationale in Romania este o practica comuna, in ciuda faptului ca este una interzisa. Nu mai exista nici repercursiunile cu legea care existau pe vremuri, in afara cazului in care te ocupi si cu vanzarea acestor plante. 

Cannabisul medicinal, in schimb, este cu totul un alt lucru. Conform cercetarilor pe aceasta tema, sunt o multime de dovezi stiințifice care atesta faptul ca marijuana este benefica atunci cand este consumata in scop medicinal. Nu ca ar fi consumul in scop recreational atat de daunator pe cat ai putea crede, insa cannabisul poate fi utilizat si cu scopul de a trata anumite durerilor cronice sau pentru vindecarea anumitor boli. Rapoartele cercetatorilor arata faptul ca aceasta plana ar putea fi benefica si pentru reglarea efectelor negative pe care chimioterapia le are asupra corpului uman, ca starea de greata. In plus, cercetarea sugereaza faptul ca marijuana este un tratament puternic pentru bolnavii de cancer, care pot suferi de dureri debilitante si greata severa, ca urmare a bolii lor. Pe de alta parte, cercetatorii au descoperit dovezi moderate care ar arata ca marijuana poate fi benefica pe termen pentru cei cu tulburari de somn asociate cu sindromul de apnee obstructiva, fibromialgie, durere cronica si scleroza multipla.

Acest studiu mai infatiseaza si faptul ca exista dovezi limitate vizavi de abilitatea canabisului de a trata probleme legate de apetit si de pierdere in greutate asociate cu HIV/SIDA. De asemenea, ar fi benefica pentru calmarea simptomelor unor boli mintale sau unor tulburari emotionale precum sindromul Tourette, tulburari de anxietate sau chiar imbunatatirea semnelor sindromului de stres post-traumatic. Aici intervine, desigur, acel efect de calmant pe care il are cannabisul in general. Fara celalalt efect pe care il poate avea aceasta planta. Pe de alta part, exista si dovezi, limitate ce-i drept, ca a consuma canabis, indiferent daca acesta este in scop medicinal sau in scop recreational, are si efecte negative. Ca de exemplu, un risc crescut de cancer testicular, atac de cord, boli pulmonare obstructive cronice sau complicatii ale sarcinii. Sunt cazuri si cazuri, depinde de cat de puternic este sistemul imunitar al fiecaruia.

In orice caz, exista in Senat o initativa legislativa pentru legalizarea utilizarii cannabisului in scop medicinal. Proiectul urmeaza sa fie dezbatut si de parlamentarii din Camera Deputatilor inainte de a fi sau nu aprobat, dupa care ar urma sa ajunga la presedinte si abia apoi publicata in Monitorul Oficial in cazul in care raspunsul de la Cotroceni este unul pozitiv. Deci nu se legalizeaza iarba inca.