Huawei contesta noile restrictii “neconstitutionale” ale FCC

Conflictul dintre Huawei si Statele Unite este unul longeviv si complicat, cu rasturnari de situatie la tot pasul. Mai intai, compania chinezeasca a primit interdictii printr-un ordin executiv emis de catre presedintele SUA, Donald Trump, in luna mai. Interdictii care vizau tranzactiile companiei chinezesti cu corporatiile americane, de unde Huawei isi achizitiona componentele necesare productiei de telefoane mobile, dar puteau pune in pericol si lansarea noului Mate 30, avand in vedere faptul ca Google era la un pas de a interzice companiei sa foloseasca noile versiuni de Android pentru viitoarele telefoane mobile ale gigantului din China.

La un moment dat, pe fondul discutiilor dintre SUA si China pe tema incheierii razboiului comercial dintre cele doua tari, sanctiunile impotriva Huawei s-au linistit considerabil, iar guvernul american a acordat posibilitatea companiilor din SUA sa faca afaceri cu cei de la Huawei printr-o licenta acordata de catre Departamentul pentru Comert. Desigur, licenta respectiva era acordata doar in cazul in care tranzactiile respective nu prezentau nici un risc de securitate pentru SUA. Avand in vedere faptul ca majoritatea acestor tranzactii sunt cu componente pentru telefoane mobile iar Huawei nu mai lucreaza la  infrastructura SUA de ceva vreme, tranzactiile respective nu erau atat de riscante pentru Statele Unite. Ei bine, se pare ca conflictul dintre Huawei si Statele Unite a renascut, mai puternic ca niciodata. 

Miercuri, cei de la Huawei au anuntat ca au formulat o contestatie legala impotriva deciziei Comisiei Federale a Comunicatiilor (FCC), emisa luna trecuta, de a interzice transportatorilor din mediul rural din SUA sa utilizeze subvenții federale pentru achizitionarea de echipamente de la gigantul chinez. FCC a anuntat, in noiembrie, ca a votat interzicerea utilizarii Fondului de servicii universale de 8.5 miliarde de dolari pe an cu scopul achizitionarii de echipamente si servicii de la Huawei si ZTE, deoarece se presupune ca reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale. Fondul guvernamental este folosit de mai multe programe pentru a subventiona implementarea serviciilor broad band in SUA.

Huawei a depus, in cursul zilei de miercuri, o cerere de reexaminare la Curtea Circuitului de Apel a SUA (Fifth US Circuit Court of Appeals) din New Orleans, prin care a contestat decizia FCC, a declarat miercuri Song Liuping, directorul juridic al firmei. Ordinul „depaseste autoritatea statutara a FCC si incalca legea federala, Constitutia si alte legi”, a declarat compania in contestatia sa. “FCC sustine ca Huawei prezinta o amenintare la adresa securitatii nationale, dar presedintele FCC, Ajit Pai, nu a furnizat nicio dovada”, a spus Song in timpul unei conferinte de presă care a avut loc la sediul companiei din Shenzhen, China. Interzicerea unei companii precum Huawei, doar pentru ca am inceput in China – acest lucru nu rezolva provocarile in materie de securitate cibernetica”, a spus el. Contactati de mai multe publicatii din presa americana pentru comentarii, cei de la FCC nu au oferit un raspuns imediat acestor cereri. 

SUA au sustinut de multa vreme ca Huawei si ZTE mentin relatii stranse cu guvernul chinez si ca echipamentele de la acesti producatori ar putea fi folosite pentru a spiona alte tari si companii care au colaborat cu corporatia din Shenzen. Evident, atat Huawei cat si ZTE neaga ca echipamentul lor ar fi folosit pentru spionaj in favoarea guvernului de la Beijing.