Cum va schimba 5G industria digitala?

Noua retea de date 5G face furori in lumea tech, iar in prezent se lucreaza la implementarea ei de-a lungul intregii lumi. Cel putin in Romania lucrarile pentru implementarea acestei retele vor incepe de anul viitor. Dupa ce va avea loc licitatia pentru distribuirea frecventelor pentru noua retea,va fi functionala la un timp relativ scurt. Evident, aceasta noua retea de date mobile promite multe lucruri marete atunci cand vine vorba despre tehnologia care va putea fi accesata pe viitor. Mai concret, aceasta noua tehnologie 5G promite sa fie cea care schimba  modul în care interacționăm online și modul în care ne folosim dispozitivele inteligente. 5G va aduce o viteză de 100 de ori mai mare decât actuala generație 4G. Iar asta va presupune un progres urias pentru o serie de industrii.

De pe urma noii tehnologii vor avea de profitat urmatoarele ramuri ale economiei: industria auto, construcțiile, dar si pentru cei care dezvolta solutii pentru orase inteligente, semafoare smart, vehicule autonome si alte lucruri care se vor a fi inovatoare in aceasta industrie..Printre aceste lucruri se afla  IoT – Internet of Things (sau internetul lucrurilor intr-o traducere mot-a-mot), care reprezinta varfurile de lance ale industriei telecom.

Analistii de la publicatia EY considera faptul ca liderii sectorului telecom sunt cat se poate de optimisti atunci cand vine vorba despre transformarile digitale ce vor avea loc odata cu implementarea pe scara larga a retelei de date mobile. In ciuda acestui lucru, se pare ca ar fi imposibila aplicarea acestei tehnologii la nivel de retea in momentul de fata, ceea ce aduce in discutie probleme mai complicate. 

Multi considera ca se va duce, in cele din urma, la o transformare digitala a lumii in urmatorii cinci ani, unii chiar la acele cote futuriste prezente in filme de science-fiction (stiintifico-fantastice). Reteaua 5G, automatizarea in industrie, recunoasterea faciala, inteligenta artificiala sunt doar cateva dintre proiectele care acum cativa ani ar fi parut o simpla utopie a unui viior indepartat. Cu toate acestea, tara noastra nu se descurca atat de bine atunci cand vine vorba despre capitolul IoT – Internet of Things. Adica sunt extrem de putini romani care au trecut la case inteligente si la interconectarea tuturor dispozitivelor pe care le au la dispozitie. Ceea ce este un lucru alarmant atunci cand vine vorba despre aceasta dezvoltare. Desi atunci cand vorbim strict de tehnologiile prin care se vor putea monitoriza mai usor persoanele, atunci poate ca nu e un lucru atat de rau ca vom ramane putin in urma fata de restul lumii. 

„In Romania, se vede in prezent o slaba utilizare a tehnologiilor IoT, care ar putea furniza date relevante, contribuind semnificativ la imbunatatirea serviciilor catre clienti si, ca urmare, ar putea aduce beneficii si avantaje competitive furnizorilor. Principalul motiv ar putea fi reticenta in adoptarea noilor tehnologii si a investitiilor reduse in infrastructura moderna, de tip Smart City, si in energie verde, cu toate componentele – educatie inteligenta, cladiri, transport, utilitati inteligente. Este adevarat că toate acestea presupun viziune si planificare pe termen lung, intre unu si cinci ani, cu o gandire coerenta a resurselor necesare si cu o relaționare a tuturor partilor interesate”, spune Carmen Adamescu, o analista de la EY Romania.