Instagram se implica in situatia tensionata dintre SUA si Iran

Statele Unite si Iran se afla intr-o situatie destul de tensionata, despre care se spunea acum cateva zile ca ar putea porni un Al Treilea Razboi Mondial. Evident, conflictul este unul putin mai vechi, avand in vedere faptul ca in 2019, iranienii au doborat o drona americana care s-ar fi aflat in spatiul aerian al republicii islamice, iar americanii au raspuns printr-o serie de atacuri cibernetice care ar fi compromis serverele Garzii Revolutionare Iraniene. Ei bine, conflictul a escalat la inceputul anului, atunci cand americanii au lansat un atac aerian asupra Bagdadului, in care a murit generalul iranian Qasem Soleimani, liderul Garzii Revolutionare. Iranul a amenintast in repetate randuri cu un raspuns militar, iar americanii au amenintat cu represalii. In cele din urma, Iranul a atacat cu rachete balistice doua baze militare americane in Irak. Rezultatul acestui atac depinde de raspunsul celor pe care ii intrebi: americanii sustin ca nu au fost victime, pentru ca sistemele de securitate le-ar fi permis sa evacueze zona la timp; in schimb, presa iraniana sustine ca au murit 80 de soldati americani. Donald Trump, presedintele SUA, a facut alegerea desteapta prin a nu raspunde acestor atacuri si a insista pentru importanta unei de-escaladari a situatiei, insa aceasta ramane in continuare tensionata. Asta dupa ce Iranul a doborat un avion ucrainean, cauzand 176 de decese.

In orice caz, situatia intre cele doua state nu este cea mai buna in momentul de fata si exista anumite parti care se implica, mai mult sau mai putin, de o parte sau de cealalta. Asta pentru ca Statele Unite au dat o serie de legi pe care retelele sociale trebuie sa le respecte, multe dintre acestea avand legatura mai ales cu conflictul dintre americani si Iran. Facebook are o reputatie negativa pentru faptul ca favorizeaza prea mult oamenii politici, e un lucru cunoscut de multa lume. Se vede mai ales in faptul ca, desi sustin ca au mecanismele necesare pentru a verifica cat de autentica este o stire, reprezentantii retelei social media au decis ca postarile politicienilor sa nu fie verificate, ci considerate stiri cat se poate de relevante (cu alte cuvinte, reteaua sociala ii lasa sa minta). Acum, Facebook se remarca prin decizia de a sterge toate postarile care sunt in sprijinul iranienilor sau a generalului Soleimani, indiferent de locul in care utilizatorul se afla atunci cand scrie o astfel de postare. 

De altfel, compania chiar ii suspendase generalului contul de pe platforma, dupa ce Statele Unite desemnasera IRGC drept o organizatie terorista. Avand in vedere faptul ca IRGC este organizatia de stat a Iranului, acesta a fost un fel de declaratie de razboi impotriva regimului de la Teheran. Multi se ingrijorau in privinta faptului ca ar putea urma si o declaratie oficiala in acest sens. In mod ciudat, Instagram este una dintre putinele platforme sociale din vest care nu sunt blocate in Iran, motiv pentru care au existat sute de mesaje in sprijinul lui Soleimani pe platforma. Facebook sau Twitter se afla printre platformele social media occidentale la care iranienii nu au acces.